tisdag 31 mars 2020

Linda Larsson - Lungan 

Nedbrytningsplanka: 
Här har vi spikat fast ett godispapper, en mogen banan, ett färskt löv, ett sugrör, ett tuggummi ett kvitto, en morot, en plastpåse och en bit mossa på en planka. Tanken bakom dessa val var att få en bred bild över vad som händer de olika materialen och även få syn på vad som händer de saker som många ofta slänger i naturen. Plankan grävde ner ca 60 cm ner i marken. 

Barnens reflektion var att pappret kommer tappa färg, bananen kommer försvinna, lövet bli brunt, sugröret blir plattare, tuggummit är kvar, kvittot kommer vara kvar, moroten kommer möglar, plastpåsen kommer vara trasig och mossan försvinna. Nu återstår det bara att se vad som sker :) 


Linda Larsson - Grupp Lungan

Ekosystem på burk: 

Glasburken fylldes med en näve jord och växten svalört som sedan fick lite vatten över sig. Första bilden är från dag 1 och andre bilden är från dag 2. På bild två syns det tydligt hur det skapas kondens i burken. En reflektion från barnen var att växten troligtvis kommer dö då den inte får något syre. 

Dag 1 
Dag 2


måndag 30 mars 2020

Ekosystem på burk

En pilspetsranka i miniformat har fått flytta in i den här glasburken. Efter att den sattes i jord droppade jag i lite vatten, som efter en kort stund blev synligt som imma på insidan. Förhoppningsvis frodas den och växer i sitt lilla ekosystem!



/Emma, grupp Magen


 Nedbrytbar planka

Karin Larsson studiegrupp lungan
vi har pinne, trä bit,plast pärla, strumpa,hårdplast,vitlök och äpple.

Alexia 7 år tror att hela planken ruttnar.spiken lossnar och och ligger löst den blir ful.pinnen, potatisen, vitlöken, träbiten och äpplet ruttnar
plastpärla, strumpa lossnar men är hela när vi gräver fram de.

Oliver 6 år
pinnen kommer vara kvar för att den tillhör naturen, det finns ju pinnar i naturen.
plasten tar det väldigt lång tid att förmultna till jord.
äpplet  kommer förmultna.
vitlöken växer till en vitlöksblomma
strumpan kommer vara kvar

Blåbärsrisetsknoppar

Alexia 7 år
Det finns inget mönster på hur blommor och blad ska växa. de växer huller om buller. Eftersom vi har satt de i vatten och inget jord så kommer det nog inte att växa någonting.det behövs jord lagom med vatten och sol.

Oliver 6 år
blommor och blad växer huller om buller.
det växer även om de står i vatten.

Ny hypotes
Alexia 7 år bladen kommer först sen tappar den blad på vissa ställen och då växer blåbären på samma plats men alla bladen tappas inte samtidigt.

Oliver 6 år de kvistarna som inte har knoppar tar det längre tid för. när den tappar bladet växer blåbär.


Ekosystem på Burk

Alexia 7 år
Det är samma som i rymden om man inte får luft så dör man. växten dör eller vissnar.

Den har jord, vatten och ljus, men den behöver ha solen på sig inte på burken och den behöver luft och vi ska ju inte vattna den mer.

Oliver 6 år
den kommer mögla, eller vissna för om man har på locket hela tiden och inte ger den vatten kommer den inte trivas, den måste få vatten och luft, utomhus regnar det och då trivs växter. Den kommer nog förmultna.


Dag 3. Burken är immig och  om man tittar noga kan man se små vattendroppar på bladens undersida, vi gissar att bladen är fuktiga. Ny hypotes ställs  

Alexia 7 år Dropparna kommer att falla ner och bli ånga , sen ser man inte växten och då blir det spännande.
Dropparna faller ner i jorden men de sugs upp mindre och mindre för varje gång och blomman dör. 

Oliver 6 år
dropparna faller tillbaka ner i rötterna och då får blomman mer vatten, men vi kommer inte vattna den och de behöver luft för att leva. Riktiga växter i naturen har ju luft. Det är samma med oss människor den kommer nog dö.



Nedbrytningsbar planka

Lovisa Karlsson studiegrupp foten.

Vi har använt oss utav en ballong, ett äpple, aluminiumfolie, bröd, apelsin och en tygbit.

Erik 4,5 år trodde att allt skulle bli jättegammalt efter ett tag, och att ballongen skulle bli ännu grönare när den hade legat i jorden.

Ida 2,5 år, trodde att "ingenting" skulle hända :)

Blir spännande att se deras reaktioner nästa gång vi kollar till plankan.




Grupp Kattugglan

Kattugglans blogg är nu öppen för allmän beskådan. Här kan ni följa våra vinbergssnäckor, blåbärsris, ekosystemet på burk samt nedbrytningsplankan och följande hemlab.

fredag 13 mars 2020

Hej och välkommen till kursbloggen!

Vi kommer använda bloggen för gemensam dokumentering av vissa undersökningar och för redovisningen av text om utomhusundervisning.

Hälsningar Anna