Här kommer du att få följa mina fyra vinbergssnäckor. De anlände i ett paket från posten. Det var mina medhjälpare i Kolmården som hade letat upp dem, då vinbergssnäckor inte finns just där jag bor utanför Lysekil.
Här kan du se ett släppt epifragma. |
Snäckorna får bo i ett terrarium, en plastlåda med lock, som har jord på botten, en skål med vatten och maskrosblad att äta.
I filmen här kan du se att sniglar faktiskt kan vara riktigt snabba! I alla fall när det gäller att dra in sina antenner i kroppen när den blir rädd.....
Vinbergssnäckorna den 1 april
Efter några dagar så fick mina snäckor ett nytt och större terrarium. Jag tog helt enkelt en stor plastback och gjorde många hål i locket med en syl. Sätter även en penna så att locket får en glipa där det kan lufta.
De har även fått kalkgröt att äta (står hur man gör i Lättman-Masch). De gillar den mycket, och ofta lägger sin en snäcka i skålen och glupar i sig allt. De är inte särskilt bra på att dela....
Jag har även upptäckt att de nog tycker det är lite varm inomhus (ca 18 grader vid golvet) så jag brukar sätta ut dem i skuggan under dagen, och då blir de mycket mer pigga och aktiva.
Här är en film på när en snäcka äter. Det är inte snabbspolad! Så de kan faktiskt röra sig rätt fort. Om man är helt tyst så kan man höra när snäckorna äter. De har en så kallad rasptunga som de använder för att få i sig maten. På filemn så ser man tydligt var snäckas mun sitter.
Love is in the air! Nu när de fått mer utrymme och även lite svalare så har de kommit igång med att para sig. De första dagarna såg det ut som på bilden till vänster (det kanske var ett första kontakt försök, en flört?) men nu har jag sett dem para sig med huvuden ute, bilden till höger. Vinbergssnäckorna är hermafroditer, dvs tvåkönande. Det utbyter sperma och båda lägger ägg. Nu är jag nyfiken på hur långt id det tar innan äggen läggs. Ska försöka kolla upp detta.
24 april
Inte så mycket har hänt de senast veckorna. Snäckorna har parat sig med varandra. Eftersom jag inte har märkt dem (vilket man kan göra med nagellack) så vet jag inte om det hela tiden är samma individer som parat sig med varandra eller om de har bytt. Men på bilden här nedan som jag tog för några dagar sedan, ser det ut som att tre snäckor bråkar om att få para sig......
Och idag, den 24 april har jag sett en snäcka lägga ägg!! Den låg halvt nedkrupen i jorden. Och jag kunde se äggen tydligt från sidan och botten av plastbacken. Detta stämmer ganska väl med de uppgifter vi hittat om att äggen ska läggas ca 30 dagar efter parning. Äggen är stora som små gröna ärtor ungefär. Och det verkar vara rätt många, kanske 40 st.
På bilden ovan har jag försiktigt lyft bort snäckan och tagit fotot in ned genom hålet. Snäckan verkar ligga och "vakta" sina ägg. Det kan beror på att andra vinbergssnäckor kan äta upp dem om de får chans.
Nu ska jag göra kalkgröt och mata snäckorna med. Tänk om vi hinner få vinbergssnäcke-ungar innan kursen är slut!
8 maj
Idag trodde jag att äggen börjat kläckas. Det fattades ägg och jag såg undersidan av vad jag trodde var en liten vinbergssnäcka som kröp från äggsamlingen mot ytan. Men när jag pillade fram den så såg jag att det var en pytteliten snigel. En äggpredator!
Snigeln togs bort för att skydda resten av äggen. Och inga fler ägg har lagts. Det är lätt att se eftersom min låda är av genomskinlig plast. Så det går att titta på äggsamlingarna från undersidan.
Här är snigeln på spetsen av en matkniv. Den är inte stor! |
Snigeln måste ha kommit in med maskrosbladen. |
20 maj
Äntligen har äggen kläckts!!
Jag har tittat till mina ägg då
och sett att de blivit färre och färre genom att kika i bottnen på min genomskinliga
plastlåda. Så i måndags bestämde jag mig för att gräva upp dem och kika för att
försöka förstå vad som händer.
Där fanns nu en hel massa
pytte-pytte så snäckor. Visa verkade fortfarande vara kvar inne i en hinna.,
som jag antar måste vara sista resten av ägget. Bland dem fanns även två
sniglar som troligen är de som ätit av äggen.
Både snäckbebisarna och snigeln sm äer dem är mycket små. Här ligger de på en tedked |
Här har jag just grävt upp äggen/bebisarna |
På bilderna nedan ser ni några snäckor som just kikat fram ur sina
ägg.
De fyra vuxna vinbergssnäckorna blev utsläppta i frihet i
går. Jag körde dem till Kuröds skalbankar i Uddevalla. Där finns det gott om kompisar
till dem. Då vinbergssnäcka är en art som är införd i Sverige och inte finns på
alla platser är det viktigt att inte släppa ut dem i ett område där de inte
finns.
Här får de åka iväg i en gammal glassburk. |
På plats i Kuröd. |
Hej då!!! |
Vad roligt att det kommit ägg. Mina snäckor har inte lagt några än men det hoppas jag att de gör. Men om en lägger ägg så borde väl den andra också göra det snart, eller? Tänk om det blir 80 ägg hos dig inom några dagar :). Har du haft snäckor innan, när kursen var förra året eller hade ni andra saker för er då?
SvaraRaderaHej Madelene! Det är första gången jag gör detta, så det är helt nytt för mig. På höstens grundlärarkurs burkar vi undersöka livscykel hos kålfjäril och följa ägg till vuxen fjäril. Så jag funderade över vilken art vi skulle kunna göra detta för på våren.
SvaraRadera