tisdag 14 april 2020

Hemlaboration: kemin i kroppen och naturen

Kretslopp i naturen


Två veckor senare ser min ekoburk ut såhär (t.h). Även om det är svårt att urskilja på ett foto (och att ta två exakt likadana kort!) tycker jag att pilspetsrankan har växt, om än marginellt. Bladen har vridit sig mer "uppåt och utåt" - i jakt på solstrålar kanske? Hur som helst blir det tydligt att burken agerar ekosystem i miniformat. Att plantan är "instängd" kvittar eftersom den ser till att få sin energi genom fotosyntesen, om och om igen... Vattnets kretslopp blir också synligt - det avdunstar, kondenserar och formar vattendroppar vilka syns väldigt tydligt på den andra bilden. 
Det ska bli spännande att se hur detta tar sig. Den enda begränsningen för hur stor växten kan bli tänker jag är burkens storlek... Jag läste om en man som haft sin "ekoburk" i snart 50 år, ganska häftigt :-) https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2267504/The-sealed-bottle-garden-thriving-40-years-fresh-air-water.html

Luktsinnet


Vid detta experiment fick även min sambo ställa upp som försökskanin. Han valde burken med vaniljsocker och jag den med kanel.  Vaniljsockret luktade "sött" (hur det nu luktar) och "vaniljaktigt". Jag tyckte att kanelen efter en stund luktade nästan lite som skog, eller bark. Vilket i och för sig vore rimligt eftersom kanel ju faktiskt kommer från bark... Ganska snart insåg vi att ju mer vi luktade, desto mindre doft kände vi. Jag antar att man vant sig vid luktmolekylerna, precis som när man varit ute och kommer in till exempel. Snart känner man inte "inomhus-doften". När vi sedan luktade på blandningen blev det tvärtom; jag kände mest vaniljsocker och han kände kaneldoften! Ett annat sätt att genomföra experimentet kan vara att använda burkar med lock på för att utesluta den synliga upplevelsen i högre grad. 

När det gäller kanel-ballongen blev jag förvånad att kaneldoften kändes så tydligt igenom materialet som jag trodde var lufttätt. På https://app.studi.se/l/smak-och-lukt står det att "i näsan sitter 100 miljoner luktceller som reagerar när de nås av olika luktmolekyler. Varje luktcell har receptorer som är känsliga för sin speciella molekyl. Molekylen binds till cellen och aktiverar en elektrisk signal som skickas till hjärnan". Jag gissar att doftmolekylerna är tillräckligt små för att kunna "smita igenom" ballongens material. Vid närmare eftertanke kanske ballongen inte är 100% lufttät ändå, med tanke på att ballonger ju faktiskt brukar skrumpna ihop efter lång tid..? Tåls att fundera på!

/Emma, grupp Magen

1 kommentar:

  1. Ja, det är en god idé att man även blundar när man gör undersökningen av hur luktsinnet tröttas ut. Alternativt kan man använda små mörka burkar (typ gamla filmburkar om man har), då ser man inte innehållet och man får heller inte synintrycket av "vaniljburken" respektive "kanelpaketet".

    Angående kanelballongen så skulle man kunna uttrycka det som att ballongen är "luft-tät" men inte "kaneldoftstät".

    SvaraRadera